Românii susțin creșterea cheltuielilor pentru Apărare ale țării

Românii susțin creșterea cheltuielilor pentru Apărare ale țării. Conform celui mai recent sondaj realizat de INSCOP Research, 72,8% dintre români se declară favorabili unei creșteri semnificative a cheltuielilor pentru Apărare. Motivul invocat: nevoia de a proteja suveranitatea națională în eventualitatea unei agresiuni militare.
Românii susțin creșterea cheltuielilor pentru Apărare ale țării
Barometrul, desfășurat între 26 și 30 mai 2025, reflectă un grad ridicat de interes al populației pentru securitatea națională, pe fondul dezbaterilor tot mai intense din Europa privind autonomia strategică față de Statele Unite și NATO.
Sondajul arată că 25,6% dintre respondenți se opun creșterii bugetului Apărării, în timp ce 1,6% nu au oferit un răspuns. Suportul pentru majorarea cheltuielilor este mai puternic în rândul:
– votanților partidelor PNL, PSD și USR,
– persoanelor cu studii superioare,
– locuitorilor din mediul urban, în special din București.
În schimb, opoziția este mai accentuată în rândul:
– votanților AUR,
– persoanelor cu nivel scăzut de educație (studii primare),
– rezidenților din zone rurale.
Context geopolitic și percepție publică
Remus Ștefureac, director INSCOP Research, interpretează rezultatele sondajului în cheie geopolitică: „Datele indică un sprijin larg pentru creșterea bugetului Apărării, sugerând o preocupare constantă în rândul cetățenilor cu privire la securitatea regională. Percepția este, totuși, nuanțată politic. Alegătorii influențați de retorica mai sceptică a liderilor AUR sunt mai puțin favorabili unor politici ferme de apărare.”
Potrivit lui Ștefureac, aceste date oferă guvernanților o „marjă de acțiune legitimă” pentru implementarea de măsuri de întărire a capacităților de apărare, în linie cu direcțiile strategice adoptate la nivel european.
Date relevante, marjă de eroare scăzută
Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator), pe un eșantion național de 1.150 de persoane adulte, reprezentativ din punct de vedere socio-demografic (vârstă, sex, educație, ocupație, mediu de rezidență). Marja de eroare este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%. Inițiativa Barometrului: consolidarea democrației prin opinia publică
Barometrul Informat.ro – INSCOP Research este un proiect lunar de măsurare a opiniilor publice, realizat în parteneriat cu Strategic Thinking Group. Obiectivul său este de a contribui la o dezbatere publică informată, pe teme de actualitate și politici de interes național, prin instrumente științifice și transparente.